A KIROPRAKTIKÁRÓL

A Kiropraktika egy természetes módszer, amely nem a tünetek, hanem az okok kezelésével foglalkozik.

A kiropraktika nem csupán egy gyógymód, de egy filozófia is egyben, mely a test öngyógyító mechanizmusait aktiválja. A kiropraktika módszere egy egyszerű, de fontos alapkoncepcióra épül: a jól műkődő gerincoszlop, idegrendszer és az egészséges életmód mellett a test könnyebben ellenáll a betegségeknek. Ennek egyszerű és bizonyított oka van. A kiropraktika lényegében a gerinc tökéletes állapotának létrehozására és megőrzésére törekszik. A gerinc – vagyis a gerincoszlop által védett gerincvelő – pedig nem más, mint az agy folytatása, a központi idegrendszerünk része. A gerinc csigolyái által körülvett és védett gerincvelőben a mozgás és az érzékelés idegpályái futnak. Így gerincünk valóban nem csupán a testünket tartja, de testünk minden szervével, a teljes érzékelésünkkel kapcsolatban áll.

A kiropraktika az orvostudomány azon ága, amely holisztikus szemléletével összeköti a keleti és a nyugati orvoslás legfőbb alapelveit és módszereit. A helyes táplálkozás, a mozgás és a gerinc optimális egészsége, integrált részei a kezelésnek.

A kiropraktőrt Magyarországon gyakran egyszerűen csontkovácsnak fordítják tévesen. A kiropraktőrnek ugyanis komoly anatómiai, élettani, ortopédiai, reumatológiai és neurológiai ismeretekkel kell rendelkeznie. A speciális technikák és módszerek öt éves, szigorú egyetemi tanulmány során sajátíthatók el. A hagyományos medikus-képzéstől eltérően itt nem oktatnak farmakológiát és sebészeti ismereteket, ugyanakkor jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek az izom- és csontvázrendszerre, illetve a neurológiai tanokra.
Emellett a kiropraktőr hallgatók radiológiából is jóval mélyebb tudásra tehetnek szert, mert a röntgen-, és MR-felvételek pontos és szakértő elemzése fontos részét képezi a kezelésnek. A kétféle gyógymód közötti másik különbség, hogy míg a kiropraktikában igazításról vagy korrigálásról, addig a csontkovácsolás esetében manipulációról beszélhetünk. A kiropraktőrök gyors és főként kis mozdulatokkal dolgoznak, a kezelés ugyan erőteljes, de egyáltalán nem fájdalmas.

A kiropraktőrök legalább öt éves, egyetemi oktatásban részesülnek, amelynek a végén kioropraktőr doktori diplomát kapnak. A kiropraktőrök személyre szabott programmal gerinckezeléssel, tornagyakorlatokkal, táplálkozási tanácsadással és stresszkezeléssel gyógyítják a betegeket.

A kiropraktikát Magyarországon sokan még nem ismerik, vagy ha igen, szkeptikusan állnak hozzá, idegenkednek a kiropraktika egyébként bizonyított hatásaitól, pedig határainkon túl, főként Nyugat-Európában és a tengerentúlon több mint száz éve elismert, bevált és gyakorlott gyógymódnak számít. Ma már Madridban, Barcelonában és Londonban is tanítják ezt a típusú gyógyítást.

Milyen típusú betegségekkel, tünetekkel érdemes felkeresni a kiropraktőrt?