A KIROPRAKTIKA TÖRTÉNELME

„A kiropraktika kifejezés a görög eredetű cheiro (kéz) és a praxis (praktizálni) szavak összetételéből ered. A kiropraktika története 1895. szeptember 18.-án kezdődött Amerikában (Davenport, Iowa), az alapítója a kanadai születésű Daniel David Palmer.

palmer2Egy alkalommal, amikor a rendelő épületében dolgozó gondnokkal, Harvey Lillardal találkozott és megtudta, hogy majdnem teljesen siket az egyik fülére, alaposan megvizsgálta, melynek során kiderült, hogy 17 évvel korábban egy rossz mozdulat során gerincében egy roppanást érzett és ezt követően elveszítette hallását. Dr. Palmer komoly tudással rendelkezett élettan és anatómia terén is, vizsgálata a páciense gerincén egy helytelenül helyezkedő csigolyát igazolt, s a beteg beleegyezésével helyreigazította, Harvey-nak rövid időn belül visszatért a hallása.

Palmer úgy gondolta megtalálta a siketség gyógymódját és országszerte hirdette, hogy jöjjenek Davenport-ba a siketségüket gyógyíttatni. Jöttek is százával a paciensek, vakok, siketek és mozgássérültek. Többségük nem gyógyult ki a siketségéből, de voltak akik a látásukat, a járóképességüket nyerték vissza, míg mások egyéb betegségből gyógyultak meg a gerincük helyre igazításakor.”

Dr. Palmer úgy vélte, hogy nem egy betegség gyógymódját fedezte fel, hanem rábukkant valami olyasmire, ami a betegségek nagy részének okozója: az elmozdult csigolyák a gerincben.

Ezeket ő szubluxációnak (csigolyaelmozdulás, fél ficam) hívta. Ettől a pillanattól Dr. Palmer az elmozdult csigolyák helyreigazításával foglalkozott, hogy természetes módon gyógyulhassanak a hozzáfordulók. Két évre rá, 1897-ben, egy iskolát nyitott Palmer School of Chiropractic néven, melyet halála után fia, B.J. Palmer vitt tovább.

B.J. Palmer nevéhez fűződik a kiropraktika fejlesztése, elfogadtatása és terjesztése világszerte. Dr. Palmer, vagy B.J. ahogy a legtöbben hívták, hihetetlenül karizmatikus egyéniség volt. Évtizedeken át, kutatta és fejleszette a kiropraktika módszereit és elméletét. Több tucat könyvet írt, ezek közül a legismertebb a 38 fejezetből álló „Zöld könyvek”. Ezek tartalmazzák a kiropraktika filozófiáját, valamint az 1951-ben kiadott 16 évnyi kutatásainak eredményeit is. A kiropraktika mellet rádiózással is foglalkozott. A 40-es, 50-es évek tájékán az általa írt könyvből oktatták amerikában a rádiózás elméleteit. A színészként, majd az Egyesült Államok elnökeként ismert Ronald Reagan színészi pályafutása előtt a B.J. által üzemeltetett davenporti rádiónál is dolgozott.


A Palmer College az elmúlt fél évszázadban egyetemi státusszal működik.