VÍZFOGYASZTÁS

Mennyit iszunk naponta?

A víz elengedhetetlen a jó egészséghez. Bízom benne, hogy az alábbi irányelvek segítenek megerősíteni, meggyőzni, hogy elegendő folyadékot igyon. Mennyi vizet iszik naponta? Egy ilyen egyszerű kérdésre nem könnyű a válasz. A vizsgálatok különböző ajánlásokat készítettek az évek során, de az igazat megvallva, a vízigények számos tényezőtől függnek, többek között az egészségi foktól, aktivitástól, és az étkezési szokásoktól.

  • Testünk csaknem 2/3 részét víz alkotja, ez arányaiban nagyjából megegyezik a Föld vízfelületével.
  • A szervezetben lévő folyadékmennyiségnek állandónak kell lennie. Nagyjából 2,5 liter folyadékot veszünk magunkhoz naponta.
  • A légzéssel 0,5 liter, a vizelettel 1,5-2 liter távozik belőlünk.
  • A vesék a rajta áthaladó vérből kiszűrik a vizet más bomlástermékekkel együtt, ebből lesz majd a vizelet. Egy óra alatt a veséken csaknem 7 liter vér áramlik keresztül.
  • Egy csecsemő az első évben kb. 140 liter vizeletet ürít (és kb. 40 kg kakit). Folyadékfelvétel nélkül 3 nap alatt szomjan halunk.
  • Szilárd táplálék nélkül, ásványvizet fogyasztva akár 70 napig is kibírjuk.
  • Egy csecsemő az első évben akár 265 liter tejet is megeszik.
viz
Mennyi vízre van szüksége?


Ha arra gondolunk, hogy a testünk 60-70 százaléka víz molekulákból áll össze, az azt jelenti, hogy a testsúly 60 százaléka víz. Minden nap vizet veszítünk a légzés, izzadás, vizelet-és székletürítésen keresztül. Így hát a szervezet megfelelő működéséhez pótolni kell a vízellátást.

Olvasson el egy történetet ami velem történt meg IDE KATTINTVA

A fenti kérdés egy nagyon kedves fiatalember páciensemre emlékeztet, aki taxisofőrként keresi a kenyerét és krónikus derék táji panaszokkal keresett meg.

A felmérés közben, mindig és mindenkitől megkérdezem azt a fontos kérdést, hogy mennyi vizet iszik naponta?. Az ő felelete az volt, hogy, keveset, nekem nincs lehetőségem állandóan a vécét járni, és megszoktam, hogy 1, maximum 2 pohár vízzel legyek el naponta. A Röntgen felvételein észrevettem, hogy a porckorong rések szűkebbek, mint ahogy normális esetben lenne. Ez tehát dehidratációra utal, ami nem más, mint a porckorong elvesztette a nedvet, és lelapult, így hát a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz és ideggyöki kompressziót okoznak.

Tehát, itt van egy kedves páciens, akinek semmi más problémát nem találtam, mint hogy dehidratálva van a teste, és ki kéne találnunk valamit, hogy ezt megoldjuk. Hazafelé menve azon gondolkoztam, hogy, hogyan oldjuk meg ezt a vízivást. Hazaértem és a kedves feleségem megkért, hogy locsoljam meg a fűszernövényes kertjét. Egy pár fűszernövényt kaspóban tartunk, mint a citromfű és a petrezselyem, mert könnyebb az asztalon tartani majd csak letépni egy maréknyit a salátában, és még szépen feldíszíti a kerti asztalt is. Tehát, locsolok és rájöttem, hogy egy kicsit túllocsoltam a kaspóban levő petrezselymet, és kezd kifolyni a kaspóból a víz.

MEGVAN! EZ AZ!

Arra jöttem rá, hogy a mi testünk is olyan, mint ez a növény a kaspóban, ha túl sok folyadékot kap, átfolyik rajta, ha megfelelő mennyiséget, teljesen feldolgozza azt. Mindig akkor isszuk a vizet, amikor már a testünk kiszárad, vagy ha eszünkbe jut. Vagyis: ha nagyon szomjasok vagyunk és ezt a 1-1 liter vizet egyszerre isszuk meg, az átfolyik a testünkön és sokat kell pisilnünk utána, de ha keveseket iszunk többször naponta, akkor a testünk fel fogja dolgozni azt a pár korty vizet és nem kell állandóan a vécét járjuk.

Másnap, alig vártam a páciensemet az értékelésre, hogy megosszam vele ezt a zseniális ötletet. Megmagyaráztam a vízivó tervet és 1 hónap múlva kontrollra vártuk vissza. Remek eredményeket értünk el, már csak ezzel a kis ötlettel, egy ülőmunkát végző valakin, akit csak arra tanítottunk, hogy, hogyan igyon vizet.

Az Institute of Medicine megállapította, hogy az átlag megfelelő víz bevitel (AI) a férfiaknál durván 3 liter (kb. 13 pohár) és a Nőknél pedig 2,2 liter (kb. 9 pohár) naponta. Persze, ez csak egy példa azzal kapcsolatban, hogy mennyire fontos a víz a szervezetben. Tehát, én azt javaslom, hogy, állandóan kortyolgassunk vizet, így a szervezetünk, felhasználja teljesen a bevitt folyadékot.